Seleccionar página

45% кардіологів – других найбільш оплачуваних спеціалістів – вважають, що їхні заробітки справедливі. Серед лікарів, котрі вважають, що їхня праця оплачується справедливо, перше місце посідають дерматологи. Серед них пакет “Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”. Серед п’яти найбільш оплачуваних спеціалістів надбавку в 2011 році отримали лише урологи. У 2011 році зарплати найменш оплачуваних лікарів незначно зросли. Протягом року їхня зарплата підвищилася в середньому на 9% і в 2011 році становила $270 000. На 4% збільшилася зарплата нефрологів, ревматологів і онкологів. У дослідженні взяло участь понад 24 000 лікарів 25 спеціальностей. Найбільше, бо 19% ортопедів отримувало зарплату, що не перевищувала $100 000. Понад 30% лікарів цієї спеціальності заробляють поміж $200 000 і $399 999. Зарплату в розмірі $1 000 000 і більше отримувало 2% ортопедів. Скільки заробляють лікарі в США? Адже багато працівників вимушені були піти у неоплачувану відпустку (планова медична допомога у закладі не надавалася). Адже наразі забезпечення цих базових виплат працівникам залежить саме від керівника лікарні, який безпосередньо розпоряджається бюджетом закладу. Відтоді, як лікарні стали самостійними підприємствами, відповідальність за розподіл бюджету лікарні та раціональне використання коштів покладено саме на керівника медичного закладу.

Free vector flat new year's eve party invitation template В Україні зареєстровано 272 264 тисяч лікарів, медсестер та іншого медичного персоналу. Підвищення відбудеться як для лікарів, так і для середнього та молодшого медичного персоналу. Якщо інспекційним відвідуванням Держпраці буде встановлено, що медпрацівника формально переведено на неповний робочий день, а фактично він працює повний, то на керівника медичного закладу буде накладено штраф – 65000 гривень за кожного працівника. Розмір надбавки за престижність праці медпрацівника пропонується обчислювати, ґрунтуючись на розмірі посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду за ЄТС. Втім, підвищення заробітної плати не стало черговою зрівнялівкою – воно залежить від рівня кваліфікації працівника, його тарифного розряду тощо. Вищезгаданий рівень заробітної плати не є фіксованим і може бути збільшений керівником закладу охорони здоров’я шляхом встановлення доплат та надбавок з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, https://sylnaukraina.com.ua/finansy/zarplata/iakoiu-bude-zarplata-likaria-u-2023-rotsi-v-ukraini-pidvyshchennia.html результатів його роботи. Однак заступник міністра охорони здоров’я попередив про зловживання керівництва, такі як “суто формальне” переведення на неповний робочий день, яке працівники мають право оскаржити.

Єдиним шляхом справжнього підвищення зарплат медиків він вважає впровадження системи фінансування охорони здоров’я з декількох джерел. Середня зарплата в секторі охорони здоров’я трохи нижча за середню зарплату в Україні, а працівники часто отримують платню. Загалом, медичні директори обох цих закладів отримують таку ж, або й вищу заробітну плату, ніж очільники інших лікувальних установ. Решта (49%) мають відчуття, що не отримують справедливої зарплати. Порівняно з 2010 роком, найбільше зросли зарплати окулістів. Тому додаткові витрати на зарплати і соціальні пільги медикам у 2020 році повинні бути передбачені в державному бюджеті. Наведіть, будь ласка, приклади, через установлення яких саме доплат і надбавок керівники КНП повинні забезпечити таку диференціацію. Втім, існують і протилежні приклади, коли у закладу є прибуток і можливість підвищити статки своїх працівників. Водночас мають залишатися кошти на закупівлю медикаментів та розвиток закладу. Середньомісячна заробітна плата кожного з очільників закладів, за підрахунками «Сили правди», залежить від низки факторів: трудового стажу, наявності звання, особливих умов праці, інтенсивності, отриманої матеріальної допомоги, премій, і, звісно, від того, чи працює керівник закладу як лікар за сумісництвом. Під наглядом лікаря-спеціаліста. Але працює за своєю спеціальністю. Але виконати цю вимогу буде складно, оскільки при всіх цих маніпуляціях із зарплатою потрібно не вийти за межі фонду оплати праці, установленого на 2022 рік.

Але отримали дещо інше: у багатьох лікарнях тепер вже очікують на перехідне фінансування, аби було з чого виплачувати хоч якусь заробітну плату. Відразу хочу заспокоїти медиків, які отримали цього місяця стандартні аванси без підвищення. Для медиків, чиї норми виявляться невиконаними, зарплати будуть “пропорційно” нижче. По-друге, законопроект передбачає пільгове забезпечення телефоном і службовим житлом медиків, які працюють у сільській місцевості. І, по-четверте, для медиків передбачено безоплатне користування житлом з освітленням і опаленням у межах норм, встановлених законодавством, які проживають і працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також для пенсіонерів, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і проживають у цих населених пунктах. Уряд встановив суму мінімальної оплати праці медиків у 2023 році. Він також наголосив, що уряд встановив лише мінімальний рівень зарплати, нижче якого медичні працівники, які працюють повний робочий день, не можуть отримувати. Чи взагалі повинен він у такому разі отримувати зарплату в підвищеному розмірі? За рахунок чого підвищують зарплату на вторинці і чому це відбувається не скрізь? Україна сьогодні втрачає медперсонал – рахунок йде на тисячі осіб», – прокоментував Борис Тодуров. Виконати вимогу щодо мінімального рівня зарплати медпрацівників можна за рахунок підвищення розміру цих надбавок. За нинішніх умов стандартного рівня оплати праці медпрацівників уже немає. При виконанні постанови № 2 виникає запитання: чи потрібно доплати за умови праці, за роботу в нічний та надурочний час, за роз’їзний характер робіт нараховувати зверху базового рівня зарплати?